“DžOAN BAEZ: JA SAM BUKA” i “ZLO NE POSTOJI”

18. Turneja Slobodne zone biće organizovana od sredine marta do početka juna u preko 50 gradova i opština u Srbiji. U okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovija dokumentarna i igrana ostvarenja koja su bila izuzetno zapažena na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Ubska publika će  od 8. do 10. maja, imati priliku da pogleda šest  filmova, među kojima su „RANA OKLEVANJA“ i „SOKOLOVO JEZERO“, nagrađeni na 19. Festivalu Slobodna zona.  Na repertoaru ovogodišnje turneje biće i drugi deo trilogije reditelja Kristijana Pecolda, film „CRVENO NEBO“, kao i film „ZLO NE POSTOJI“. Takođe, biće prikazana i dva dokumentarna filma – „NEIZBRISIVA SEĆANJA“ i „DŽOANA BAEZ: JA SAM BUKA“.

 “DžOAN BAEZ: JA SAM BUKA”

Dokumentarni film,  zemlja: SAD***   Velika scena  Doma kulture Ub***   Sreda, 8. maj***   Projekcija u 18 sati***   Ulaz besplatan***   

Muzičarka, borkinja za građanska prava i aktivistkinja Džoan Baez je na sceni više od 60 godina. Za sada 82-godišnjakinju, lično je oduvek bilo i političko, a prijateljstvo sa Martinom Luterom Kingom i njen pacifizam, oblikovali su njenu posvećenost. U ovoj biografiji koja počinje njenom oproštajnom turnejom, Baez se na nepoštedni način suočava sa ponekad bolnim uspomenama. Ona ne samo da deli svoje uspehe već i otvoreno govori o dugogodišnjim psihološkim problemima i terapijama, o porodici, drogama, starenju i pitanjima krivice i opraštanja. Film prepliće dnevničke beleške i obilje donekle neviđenog arhivskog materijala sa opsežnim razgovorima sa Džoan, kao i trenucima iz bekstejdža sa turneje.

 “ZLO NE POSTOJI”

Igrani film,  zemlja: Japan***   Velika scena  Doma kulture Ub***   Sreda, 8. maj***   Projekcija u 20 sati***   Ulaz besplatan***   

Takumi sa ćerkom Hanom živi u selu Mizubiki, blizu Tokija. Kao i generacije pre njih, i oni žive skromno, u skladu sa prirodom i ciklusima u njoj. Jednog dana stanovnici sela saznaju za plan da se izgradi glemping blizu Takumijeve kuće, koji bi stanovnicima grada ponudio udoban „beg“ u prirodu. Kada dvoje predstavnika kompanije iz Tokija stignu u selo da bi održali sastanak, postaje jasno da će ta izgradnja zagaditi lokalno izvorište vode i to izaziva nemire među lokalnim stanovništvom. Namere kompanije ugrožavaju ekološki balans mesta i način života seljana, i ostavljaju duboke posledice na Takumijev život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *