“CRVENO NEBO” i “NEIZBRISIVA SEĆANJA”

18. Turneja Slobodne zone biće organizovana od sredine marta do početka juna u preko 50 gradova i opština u Srbiji. U okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovija dokumentarna i igrana ostvarenja koja su bila izuzetno zapažena na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Ubska publika će  od 8. do 10. maja, imati priliku da pogleda šest  filmova, među kojima su „RANA OKLEVANJA“ i „SOKOLOVO JEZERO“, nagrađeni na 19. Festivalu Slobodna zona.  Na repertoaru ovogodišnje turneje biće i drugi deo trilogije reditelja Kristijana Pecolda, film „CRVENO NEBO“, kao i film „ZLO NE POSTOJI“. Takođe, biće prikazana i dva dokumentarna filma – „NEIZBRISIVA SEĆANJA“ i „DŽOANA BAEZ: JA SAM BUKA“.

 “CRVENO NEBO”

Igrani film,  zemlja: Nemačka***   Velika scena  Doma kulture Ub***   Četvrtak, 9. maj***   Projekcija u 18 sati***   Ulaz besplatan***   

U kući blizu obale, Leon završava svoju knjigu a Feliks umetnički portfolio, dok im se primiče šumski požar. Planove im remete Nađa i Devid, par koji se zatekao na istom mestu. Leon uporno pokušava da bude profesionalan, prikrivajući svoju nedruštvenost i kipteći od besa zbog dobrog raspoloženja i smeha ostalih ukućana. Dolazak Leonovog izdavača unosi dodatni nemir i sve to u trenutku kada nebo postaje zažareno crveno i na njih počne da izručuje pepeo sagorele okolne šume. 

 “NEIZBRISIVA SEĆANJA”

Dokumentarni film,  zemlja: Čile***   Velika scena  Doma kulture Ub***   Četvrtak, 9. maj***   Projekcija u 20 sati***   Ulaz besplatan***   

Na premijeri ovog filma na Sandens festivalu svi su plakali. Augustino i Paulina su zajedno već 25 godina. Nažalost, on boluje od  Alchajmerove bolesti celu deceniju i oboje žive u strahu od dana kada je više neće prepoznavati. Poznata glumica i nekadašnja ministarka kulture Čilea, Paulina se od trenutka kada Augustino dobije dijagnozu ne odvaja od njega i uvodi ga u svoj svet. Režiserka je beležila snimke tokom četiri godine, a oni se u filmu prepliću se sa porodičnim snimcima ovog para. Neizbrisiva sećanja je film koji pokazuje da ne postoji samo jedan način da se bude par, niti samo jedan način da se iskusi ljubav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *