PREDSTAVA „HANKA“

***14. „REPASSAGE FEST“***  Ponedeljak, 7. novembar 2022. u 20 sati***    Dom kulture Ub***

ŠESTI TAKMIČARSKI DAN

„HANKA“ Udruženje „Pozorište mladih Tuzle“ – Bosna i Hercegovina

Takmičarski program 14. Repassage festa završio se  gostovanjem Udruženja „Pozorište mladih Tuzle“, koje je izvelo predstavu „Hanka“, u režiji Andana Mujkića. Autori scenarija, po motivima pripovetke Isaka Samokovlija, su: Adnan Mujkić, Amila Beširović i Senada Užičanin.

Predstava je dvostruki pobednik 50. Teatarskog festivala Bosne i Hercegovine „Fedra“ u Bugojnu (po oceni stručnog žirija i  publike). Epicentar dramske radnje čini potreba devojke Hanke da ostavi trag u društvu i osvesti muškarca da žena nije kupoprodajni ugovor, niska đerdana, svojina, rekvizit u rukama vrhovnog autoriteta, nego da je žena, čovek! Redateljskim zahvatom usmerena je ka uočavanju devijantnih oblika ponašanja, nasilja u porodici i sveprisutne poligamije. U predstavi igra preko 30 glumaca, pevača, muzičara i plesača.

Udruženje „Pozorište mladih Tuzle“ registrovano je 2008. godine od strane Udruženja „Mladi Tuzle“ i grupe studenata glume i produkcije sa Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. U saradnji sa „Mladi Tuzle“ pokretači su i osnivači Dramskog studija za decu, mlade i odrasle, Plesnog, Baletskog, Muzičkog, Pevačkog i Filmskog studija. Producirali su 91 pozorišnu predstavu odigranu u 1.118 repriznih izvođenja na 45 scena u Evropi, realizovali 165 projekata iz oblasti kulture, umetnosti, informisanja, edukacije, vaspitanja, obrazovanja i izdavaštva. Dobitnici su 35 prvih nagrada sa niza festivala u BiH i regionu. Osnivači su Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla koja od školske 2021/22. godine školuje prve „Izvedbene animatore dramske umjetnosti i edukacije“ i „Omladinske lidere“ u BiH kroz primenu dramske pedagogije i elemenata primenjenog pozorišta i drame kao metode u obrozovanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *