PREDSTAVA „SLAVA KLAVORA – SPOMENIK“

***14. „REPASSAGE FEST“***  Nedelja, 6. novembar 2022. u 20 sati***    Dom kulture Ub***

PETI  TAKMIČARSKI DAN

„SLAVA KLAVORA – SPOMENIK“ „Pekarna Magdalenske Mreže“, Maribor – Slovenija

Pretposlednja predstava u zvaničnoj konkurenciji 14. Repassage festa je „Slava Klavora – spomenik”, rađena  u produkciji „Pekarna Magdalenske Mreže“ iz Maribora, a  autori teksta su Tomaž Podbevšek, Tina Podbevšek, Matevž Hrženjak i Viktor Hrvatin Meglič, koji potpisuje i režiju.

Najbolja predstava na  60. Linhartovim susretima amaterskih pozorišta  u Sloveniji. Centralna tema komada je komunistički pokret u Mariboru, gde publika stupa u kontakt sa mariborskim aktivistkinjama/ima, kasnijim narodnim heroinama/jima. Radnja je smeštena u kasne tridesete godine prošlog veka, kada je nacifašizam već bio na vlasti u komšiluku i polako se približavao i Jugoslaviji. Predstava prati odrastanje, školovanje i političko delovanje Slave Klavore i njenih drugara/ica. Grupa obrazovanih i obučenih komunistakinja/a i mladih skojevki/aca postala je važan izvor inspiracije za pobunu, jer su predstavljale/i alternativu postojećem kapitalističkom sistemu. Početkom rata, komunistkinje/i su bile/i jedine/i koje su nastavile svoje aktivnosti ilegalno. Nisu se predale/i i priznale/i nacističku okupaciju. Počela je borba. Uprkos izuzetnoj hrabrosti i dobroj organizaciji, Gestapo je 7. avgusta 1941. uhapsio Slavu Klavoru i njene saborkinje/ce. Slava je nesalomljivom voljom osamnaest dana prkosila neljudskom nasilju. Ništa im nije odala. Zajedno sa ostalim borcima/borkama streljana je 24. avgusta. Pogubljena sa samo dvadeset godina, postala je simbol hrabrosti i otpora slovenačkog partizanstva. Budući da se zaboravljaju ideje, mesta, događaji i ličnosti čije se slike više ne prepoznaju na spomenicima, predstavnici Slovenije na Repasažu želeli su ovim komadom da ožive značaj revolucionarne borbe, na osnovu dela Milice Ostrovške („Uprkos svemu otpor/ pobuna“) i drugih istorijskih izvora.

Pekarna Magdalenske Mreže je nevladina i neprofitna organizacija aktivna u oblasti mladih, kulture i civilnog društva, sa akcentom na samostalne, alternativne i nedovoljno zastupljene oblike umetnosti, kulture i omladinskih programa. Svi programi PMM su od strane Opštine Maribor i Ministarstva kulture Republike Slovenije proglašeni  „programima od javnog interesa“. Sa svojim Omladinskim informativno-savetodavnim centrom godišnje organizuju preko 250 događaja iz oblasti kulture i mladih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *