PREDSTAVA „NOĆI U BELOM SATENU“

14. „REPASSAGE FEST“***    Četvrtak, 3. novembar 2022. u  20  sati***   Dom kulture Ub***  

TREĆI TAKMIČARSKI DAN

“NOЌITE VO BEL SATEN” Amatersko pozorište„Mirka Ginova“, Demir Kapija –  Severna Makedonija

Po prvi put, kao predstavnici Makedonije, na Repasažu učestvuje teatarska trupa iz Demir Kapije sa komedijom „Nokite vo bel saten“(Noći u belom satenu). Tekst za ovaj komad, koji se bavi jednim od savremenih problema, usamljenošću, napisao je Bratislav Domitrov, a režiju potpisuje Tome Atanasov.

Predstava se bavi jednim od savremenih problema, usamljenošću. U trci za novcem, moći i privilegijama zaboravili smo osnovne potrebe – emocije. Glavna tema komada je tradicionalizam ili mačoizam na Balkanu i ovo je prvi tekst u regionu koji dramatizuje neke od ovih mačo tipova koji imaju ogromne probleme, ali njihov izgled ostaje njihov pokretač. „Postajemo robovi tehnologije, zaboravljamo osećanja i nedostaje nam ljubavi“, poručuje pozorišna grupa „Mirka Ginova“, sa napomenom da je predstava za starije od 16 godina.

Amatersko pozorište „Mirka Ginova“ nastalo je 1973. iz istoimene Dramske sekcije, koja je formirana 1963. godine, na inicijativu grupe mladih iz sela Gorna Ergela. Od osnivanja dramske sekcije, u pozorištu je bilo preko 1.650 ljudi, sa kojima je pripremilo i izvelo preko 90 premijernih predstava domaćih i stranih autora. Osim u Demir Kapiji, pozorište igra i u mnogim gradovima u Makedoniji, a redovno učestvuje i na Festivalu alternativne drame amatera u Kočanima. Dobitnik je više opštinskih i republičkih nagrada, diploma i priznanja. AP Mirka Ginova jedino je amatersko pozorište koje je više puta učestvovalo na međunarodnim festivalima van Makedonije (u Srbiji, Bugarskoj, BiH i Hrvatskoj).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *