МОНОДРАМA “ КЊИГА О МИЛУТИНУ“

*** Велика сцена Дома културе Уб***  Уторак,  15. фебруар 2022. у 20 сати ***   Улазница 500 динара***     
Позоришна монодрамa “ Књига о Милутину – део први” према истоименом роману Данка Поповића у режији Егона Савина и извођењу Ненада Јездића  биће одиграна  пред убском публиком.
Представа је премијерно изведена 11. новембра прошле године у Звездара театру.
Роман српске књижевности „Књига о Милутину“  први пут се изводи у позоришту и прва је монодрама у каријери Ненада Јездића.
Захваљујући руководству Општине Уб, сав приход од продатих карата за ову монодраму биће уплаћен за лечење нашег суграђанина Младена Перића (1994).

 “Књига о Милутину” не представља само исповести и животни пут Милутина Остојића. Она је роман са јасно израженом антиратном поруком у ком је представљена историја Срба од сарајевског атентата на принца Фердинанда, па све до неколико година после Другог светског рата. Животна трагедија чича Милутина, који учествујући у неколико ратова, добија ордење и живот завршава у затвору, није толико у првом плану, колика је трагедија народа као целине. У својим размишљањима, Милутин, обичан сељак из села Коштунића, из Шумадије, отвара низ питања која нам указују на бесмисао рата. Његова размишљања нас упућују на то да су у рату и победници и побеђени – губитници.

“Књига о Милутину” је објављена 1985. године и убрзо је постала најчитанија књига у Србији. Ова снажна антиратна прича доживела је тираж од четрдесет издања, продата у преко пет стотина хиљада примерака и тако постала најчитанија књига послератне српске књижевности, а њен аутор проглашен најаутентичнијим писцем Србије и српског сељака.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *