Изложба „Историја oкруга: Љиг у протеклих 100 година“ и округли сто

Дом културе Уб***  Уторак, 5. фебруар 2021. у 19 сати ***   

У Дому културе Уб свечано ће бити отворена  изложба Удружења за неговање културног наслеђа „Челник“ под називом „Историја округа: Љиг у протеклих 100 година“, која сведочи о једновековној историји, традицији и култури овог места.

Изложбени материјал чини више збирки. Прва је збирка наоружања, муниције и војне опреме, друга је старих докумената, углавном исправа, тапија, уговора, банкарских акција, фотографија, а трећа је збирка старих књига, свесака и штампе. Изложба садржи и два легата у фази формирања, као и извесни археолошки и етнолошки садржај који је прикупљан претходних година и данас се налази у збирци Удружења „Челник“.

Поред изложбе, на ову тему биће одржан и округли сто на коме ће говорити Александар Ђукић, археолог и Немања Максимовић, историчар.

Удружење за неговање културног наслеђа „Челник“ формирано је ради прикупљања грађе и за отварање мањих музејских јединица у Србији, пре свега у циљу формирања завичајног музеја у Љигу, али и у циљу промовисања културног наслеђа, најпре Колубарског округа, а затим и осталих делова Србије. У ту сврху, Удружење Челник је организовало низ културних дешавања, тренутно издаје и своју прву монографију под називом „Три јубилеја у Љигу“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *