ЧЕТВРТИ ТАКМИЧАРСКИ ДАН

13.  „Repassage fest“***   Велика сцена Дома културе Уб*** Недеља, 7. новембар 2021. ***   Почетак у 20 сати***

Pretposlednjeg takmičarskog dana  festivalska publika će pogledati predstavu „Antigona u Njujorku“ Kulturnog društva „Loški oder“ iz Škofje Loke (Slovenija). Komad je rađen po tekstu Januša Glovackog, a reziju potpisuje Matjaz Šmalc.

“Antigona u Njujorku” Januša Glovackog  “priča je o ljudskom dostojanstvu. Priča o pravu na slobodu, pravu na život, pravu na život, a takođe i pravu na dostojanstvenu smrt – i sahranu, kao poslednja stanica u životu svakoga. Ali ako je Sofokle stavio svoju Antigonu na tebanski dvor, Glovacki izlazi iz dijametralno suprotne pozicije. Umesto u Kraljevsku palatu, postavio je scenu u njujorški Tompkins Square Park, zamenivši kralja i princezu beskućnicima; priču nam pričaju najniži od zaboravljenih umesto najviši od odličnih.

Pitanje koje postavlja Glovacki postaje još akutnije u ovoj koncepciji: ko ima pravo na ljudsko dostojanstvo? Da li je čovek bez stalne adrese manje čovek? Možemo li bez griže savesti uskratiti osnovna ljudska prava onima koje su strahote rata naterale da beže? A šta sve to govori o nama koji tolerišemo besramni cinizam vlasti kada se prema ovim ljudima odnose gore od stoke? Možemo li se uopšte zvati `ljudima`?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *